Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2010 21:33 - Бойко БОРИСОВ: СИБанк не е банката на Цветелина, а на Европейския съюз!
Автор: slivenplus Категория: Политика   
Прочетен: 2551 Коментари: 0 Гласове:
0



image

- Как ще разрешите конфликта Цветан Цветанов - Ваньо Танов, г-н премиер?

- Много ясно съм казал - всеки да си гледа работата, не е нужно да се обичат, важното е да има резултат. Всеки, който познава дейността ми в годините, знае, че борбата с контрабандата ми е приоритет. И да се допусне да ме питат в НС точно по тази тема - приемам го като тежък удар срещу мен. В две поредни съвещания, които проведох с МВР, ДАНС, с митниците и с НАП, казано на жаргон - направо им навих бурмите до скъсване.

- Оттам ли идва това напрежение помежду им?

- Нервността между МВР, митниците, между министрите идва от това, че оказвам тежък натиск върху тях - за бързо справяне с проблемите. И когато се забавят - да, става им тежко. Ако има възможност да прехвърлят вина, прехвърлят. Ако има възможност да търсят обективни условия, търсят ги, но пътят е този - трябва да стабилизираме държавата.

- Заради лошите резултати на митниците не трябва ли Ваньо Танов да понесе отговорност?

- Отговорност каква?

- Например оставка?image

- Не. Бях възложил на МВР и ДАНС да ми изготвят доклад - дойде, дал съм го на финансовия министър. Ще настоявам в митниците да се направят кадрови промени. Колкото и неправилно да е, дори по съмнения и слухове, трябва да се отстраняват хората, за да може максимално бързо да се чисти системата. Напрежението между МВР и митниците в момента се дължи и на това, че между тях има един обективен факт - свободното преминаване на цигари през двете граници: Гърция и Румъния.

- Не е ли притеснителен за вас този конфликт между Цветанов и Дянков, който отдавна тлее?

- Аз не знам за такъв конфликт (прави пауза).

- Ние, журналистите, обаче го съзираме. Може би е за сфери на влияние в държавата, върху вас?

- Конфликт има - и той е здравословен между митниците и службите. Защото по-опасното е те да се сдружат. Тогава вече на никого не може да се разчита. А сега взаимно ще се дебнат.image

- Трябва ли ВСС да се закрие, както поиска вицепремиерът Цветанов?

- На последното заседание на правителството говорих по тази тема. На МВР им е по-лесно - всекидневно те са във взаимодействие със съдебната система и могат да изказват гласно мнението си. Но ако аз направя това, може да се приеме като пряка намеса на изпълнителната власт в независимата съдебна власт. Затова ще се опитам по-дипломатично да се изразя. Съдиите не бива повече да правят хората на будали за това, как някои от тях са си взели имоти.

- Шефът на ВАС Константин Пенчев наказа трима от тях - свали ги от постове.

- Но те нали остават съдии. Да, не е висш съдия, а обикновен. И утре при него, като дойде дело за същата такава заменка, как ще отсъди? Виждате, че всички ние в държавата искаме оставки, правим промени, реформи, караме се с цел да подредим максимално добре държавата. А каква е реакцията на ВСС за тези съдии? Не са знаели? Съмнявам се! Ако са знаели - лошо. Ако не са знаели - пак лошо. Ние какво им предложихме? Когато назначават някого, да ползват оперативната информация, която е в МВР и ДАНС. Защо не го правят? Ако бяха направили тази справка, тези съдии нямаше да са съдии и щеше да има доверие в съдебната система. Въпросът за морала тук е двояк. Ако те нямат морал, ВСС трябва да ги отстрани. Защото те или са невинни - но тогава защо г-н Пенчев ги наказва, или са виновни - тогава обаче не могат да останат съдии. Защото утре ще издават присъди и този, който бъде осъден от тях, ще каже: “Знаеш ли кой ме осъди - оня, който даде на дъщеря си да направи хотел.” Ами то е обидно за престъпника! Затова във ВСС да не се сърдят, а да си направят промените.image

- Как ще коментирате поведението на US посланик г-н Уорлик, който си позволи да изрази съмнения относно собствеността на една българска банка?

- Искам категорично да заявя, че всяко пипане и рязко движение в банковия сектор - първо, по закон е наказуемо и, второ, е много опасно особено в сегашната ситуация. Именно затова ние не сме си позволили абсолютно никаква намеса в банките. Каквото е било в последните 3-4 години по отношение на която и да е банка, такова е и сега. Но за съжаление в България, това си е и моя вина, всеки проблем накрая идва при мен. Възложил съм проверка. Ако е имало нарушения - повече няма да ги има!

- Не ми отговорихте за поведението на посланик Уорлик, смятате ли го за намеса във вътрешните дела на България?

- Посланиците получават информация, имат право да я споделят и публично. И го правят. Г-н Уорлик трябваше да се съобрази и с мнението на БНБ относно чистотата на тази банка. Защото по думите му излиза, че имаме някаква тъмна сила в България, което не е вярно. Неслучайно БНБ отговори с остро писмо, за да обясни, че банката си е свършила работата.

image- За мнозина бе изненада, че СИБанк не е на първо място, а други питат - защо е в списъка?

-СИБанк не само не е на първо място, а и щеше да е много по-назад, ако “Булгаргаз” си бяха изтеглили по-рано парите така, както съм казал. Мислят, че като са ги оставили там, ще са ми по-близки и по-мили.

- Но не спират приказките, че заради Цветелина Бориславова банката е толерирана. Ядосвате ли се?

- Това са пълни измишльотини! Направете разследване и ще се убедите. Не мога да закрия една банка за това, че познавам нейния управител или да я лиша от клиенти. СИБанк не е банката на Цветелина. Това е банката, която обслужва ЕП, ЕС - голяма белгийска банка. Не разбирам защо продължават тези инсинуации. Това са долни атаки, на които в началото се ядосвах. Но вече никой не може да ме уязви.

- Хората очакват икономически резултати за преодоляването на кризата, а сме свидетели на една шумност от страна на МВР: акции, акции. Но акциите не пълнят хладилника.

- Тук диаметрално се разминавам с вас, г-жо Велева. Защо ГЕРБ бе избран? И защо за мен хората гласуваха?

- Заради обещано възмездие. Но не е достатъчно...

- Заради това, че съм полицай! Хората точно това искаха. И ние дори само тези акции да направим, е достатъчно. Виждате колко министри, зам.-министри, шефове на агенции, колко далавери са вече с повдигнати обвинения и са задържани в арестите. 20 години това бе немислимо, нали? Защо е празен хладилникът? Ами защото по времето на тези далавери той е изпразван. И за да се напълни, първо трябва да се затвори, за да може, като сложиш нещо, то да си стои там, а не да го откраднат. Освен това: при всички акции има задържани в арестите с потвърдени мерки на всички инстанции - също е нечувано досега. Това показва, че прокуратурата, МВР, ДАНС са се научили и работят по-добре в събирането на доказателства.

- Но Иван Костов предупреди: “Есента икономиката заспива.”image

- Ами икономиката заспива, защото така бе раздържавена, че да заспи. В последните 20 години в какво е инвестирано най-много в България - в мобилните оператори, в електроразпределителните дружества, във ВиК и в молове. Всички те изнасят парите си навън! Това ли е икономиката на България? Всичко останало е затворено, разпродадено и унищожено. Приспано!

- Ами разровете се в тази приватизация!

- Разбира се, че ще се разровим! Ако имахме малко по-добро наследство, щеше да е по-лесно. Оня ден платих 300 млн. за хеликоптери, длъжни сме да купуваме “Кугър”-и. И къде отиват парите - пак навън. Ами БТК? Навремето продали дори телевизионните кули, които са на държавна земя. Тази икономика ли защитавате? На пръстите на двете ми ръце се броят заводите, които реално произвеждат икономика. През това време къде е била тази политическа класа, която сега ми дава оценка?

- Но пък днес инвеститорите бягат от България.

- Естествено! Защото са по-малко в собствените им страни и майките си прибират парите в момента. Виждате, и Германия, и Франция, най-силните икономики, как летят надолу. Да не говорим за Испания, Португалия, Гърция. Е, кой да дойде тук? Освен това, за да има справедливост, ще кажа - 80% от тези 23-24 млрд. евро инвестиции дойдоха къде - в София, докато бях кмет. Отидоха в строителството заради спекулативниците цени, които държаха пазара. Сега те си отиват, защото няма спекулативен пазар.

- Но и еврофондовете не усвояваме както трябва.

- И тук не сте права! В пъти усвояваме повече европари от предишното правителство. В пъти! Тогава усвояемостта е била е 0,7%, сега вече минаваме 4%! Освен това в земеделието по оперативната програма имаме 100%, а по САПАРД - 70%.

- Но въпреки това сме на последно място от новите страни членки на ЕС?

- Ще наваксаме. Със строежа на магистрала “Тракия”, със завода за битовите отпадъци, процентите на усвояване ще скочат. Нашата амбициозна цел е да докараме до 50-60%. Затова Томислав Дончев работи много. Всички министри съм му ги подчинил да работят по програмите, с всички кметове, няма значение от коя партия са, също работим много добре.

- Много оптимистично звучите, г-н премиер!

- Защо да не звуча оптимистично?

- Защото този оптимизъм го няма в хората!

- Ами в хората го няма, защото виждат какво става в съседните държави.От времето на Чаушеску няма такива митинги в Румъния. Харчили са хората - яли и пили и са разходили повече пари, отколкото са изкарали. И сега трябва да разберат това. Същото е и за България. Да не говорим, че някои се опитват да протестират, ама не знаят защо. И като седнат при мен - винаги се разбираме. Защото съм мотивиран за всичко, което правя, и давам обяснения за това, което не може да се случи.

- Президентът обаче ви диша ви във врата и всяка ваша стъпка е подложена на негова санкция.

- Е, то освен критична друга негова позиция няма. И всичките са популистки. Когато ходехме на кръглите маси и когато той каза, че трябвада се вдигне дефицитът, честно беше да ни предупреди, че бюджет 2009-а е продънен, защото бе смятан на ръст от 4,7%, а той излезе на минус. Неговият съветник Кирил Ананиев, който е правил бюджета, сигурен съм, че му го е показал цифрите.

- Вие подозирате държавния глава, че не е бил коректен, така ли?

- Защо да го подозирам? То е факт! Честното и коректното бе да излезе и да каже: “Залагате параметри, които няма как да ви станат, защото тази дупка в бюджета ще се отвори при вас и вие ще я плащате. А със забавено плащане към бизнеса ще създадете проблеми на фирмите.” Тогава бяхме в нормални отношения с него, щяхме да се вслушаме в думите му. Само че Първанов не го каза. Сега почваме да режем разходи, както прави цял свят, а той казва: “Не пипайте парите на военните, на БАН, на образованието, на културата, на изкуството!” Ами да каже от кого да вземем и ще се съобразим с това. Е, това е популизъм!

- Говорите ли си с него?

- Говорим си, подписваме укази, има си съгласуване.

- Но приятелски отношения вече нямате?

- Ами аз приятелските отношения ги разбирам да са честни. И не ме разбирайте грешно. Няма по-добро от това Първанов да има свой политически проект. Той е опитен човек, млад, има знания, добре дошъл е. Но да го обяви и да каже: “ Докато съм президент, ще се опитам да не атакувам правителството.” Вместо това всеки се изказва по работата на правителството.

- Но това пък ви държи с изправен гребен!

- Прекрасно е! Но къде беше предишните 4 години, защо не е критикувал?

- Не сте прав, г-н премиер. Първанов не пестеше критики на Станишев - и за социалната реформа, и за съветниците му, но той не му реагираше така болезнено.

- Така рязко да е критикувал Станишев, както нас? Г-жо Велева, няма такова нещо! Първанов е върховен главнокомандващ - когато куп военни министри правеха тези нарушения, той къде беше? Сега обикаля страната, а защо навремето не събра журналистите пред военното НДК и не каза: “Господа, в момента там се прави живо престъпление!” Правил ли е с някого от министрите или съветниците на Станишев това, което направи с Дянков - да го запише и да му пусне стенограмата? Не, защото са си негови хора. Ето, сега се е съюзил с Доган. А депутатите на БСП и ДПС скандализират Европарламента, опитвайки се да решат вътрешните си проблеми на наш гръб. Дори в Европа са се държали като в приказката “Крадецът вика дръжте крадеца!”. Как е възможно български евродепутати да започват сесия на Европарламента в Брюксел с изказване срещу България? Какви права ние сме нарушили?

- От Джебел Доган за пореден път ви размаха пръст. Заяви, че без ДПС страната не може да се управлява и ви предупреди да не посягате на правата и свободите.

- Размахва пръст! Видя се, че без ДПС страната се управлява по-добре. Видя се, че без ДПС не се крадат пари, не се правят заменки на гори, на земеделски земи, не се правят лоши проекти по екология, където са изпукани маса пари в селца, за да се държи електоратът. Видяхте какво е правено в Омуртаг. Скандал! Огромни пари дадени, изкопани дупки и градът пак няма канализация. Видя се, че в земеделието нещата са в пъти по-добре сега. Така че ГЕРБ доказа, че без Доган се управлява по-добре. Видя се за тази близо година, че няма абсолютно никакъв натиск върху българските мюсюлмани. Точно обратното. Лъснаха всичките лъжи на Доган, че ние ще прекръстваме хората, че ще ги изселваме, че ще правим нов възродителен процес. Видя се, че сега сме в най-добри отношения с Турция. Оня ден си дойде Николай Младенов от обиколка, видял се с Ердоган, той го разцелувал и веднага го попитал: “Как е Бойко?” За Доган не питал. Никой не го е канил Доган във властта, та да казва, че не можем без него. Тази самопокана, в смисъл това обявяване на присъствие в Джебел, идва от факта, че наближават президентски избори. И тези 600-700 хиляди гласа са важни за всички.

- А ако ви се наложи да опрете до тях?

- Казали сме ясно - с ДПС няма да влизаме в партньорство, и не сме променили позицията си. С действията си опровергаваме всякакви съмнения или слухове за партньорство с ДПС или с БСП.

- Това е за момента. Но ако на президентските избори се стигне до втори тур и за победата са ви необходими тези 600-700 хиляди гласа, какво ще правите?

- Давам ги на Първанов...

- Защо на Първанов, той вече няма да играе ?

- Той ще определи кой ще е кандидатът отляво.

- И вие няма да поиската в името на победата на ГЕРБ да влезете в договор с Доган?

- Естествено! Договорът за президентските избори вече е сключен между Първанов и Доган. Сключен е!

- Откъде знаете това?

- Убеден съм! Наблюдавам фактите. И движенията.

- Значи, ако вашият кандидат успее, той за първи път ще влезе в Бялата къща без гласовете на ДПС?

- Както доказах, че мога да управлявам без ДПС, аз се надявам, че българите ще докажем, че можем да си изберем и президент без ДПС. Аз съм убеден, че много български мюсюлмани ще гласуват за нас. Убеден съм, защото като ходя по тези региони и виждам, че хората вече ми вярват. А тези, които искат Доган да ги подкрепи, да си носят своята отговорност.

в. ТРУД





Тагове:   съюз,   СИБАНК,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930